Vieraskynä -kirjoitukset

Kaudella 2024–2025 vieraskynävuorojen tulee keskittyä lasten ja nuorten urheiluun ja siihen, mitä se seuroissa tarkoittaa, mitä se mahdollistaa, tai onko sille tarvetta tehdä muutosta.

Lasten aktiivisuus vähenee ja paikallaanolon määrä kasvaa. Vain 36 prosenttia 7–15-vuotiaista lapsista ja nuorista saavuttaa kansallisen liikkumissuosituksen. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että lasten harrastamisen aloittamisikä on varhaistunut. Samoin on valitettavasti aikaistunut myös seuratoiminnan lopettamisen ajankohta. Varhaisen harrastustoiminnan aloittamisen lisäksi keskittyminen yhteen lajiin tapahtuu yhä aikaisemmin.

Mikään näistä trendeistä ei ole tutkimustiedon valossa positiivinen asia liikunnalliseen elämäntapaan kiinnittymiselle, liikunnallisten taitojen oppimiselle eikä huippu-urheilu-uran luomiselle.

 

Ilo ja rakkaus lajia kohtaan kantaa läpi elämän

20.02.2025, Blue Rings G/F-joukkueen valmentajat


Kuva: Timo Kupiainen


Yhteisöön kuuluminen on tärkeää erityisesti juniorijoukkueessa pelaaville. Hyvä joukkuehenki ja se, että kukaan ei jää joukkueessa yksin ovat tärkeitä tukipilareita mukavan harrastuksen saavuttamiseksi. Myös positiivinen ja kannustava ilmapiiri sekä turvallinen tila kokeilla ja epäonnistua auttavat lapsia viihtymään ringeten parissa. Lasten urheilussa on tärkeä painottaa myös sitä, että lasten ringetteharrastus on ensisijaisesti vain harrastus, ei kilpaurheilua. Valmentajien, mutta myös kaikkien muidenkin lasten ympärillä pyörivien aikuisten tulee pyrkiä toimimaan niin, että ei omalla käytöksellään tee mukavasta harrastuksesta liian aikaisessa vaiheessa totista tai aseta lapsille paineita menestyä tai onnistua.

Erityisesti sen me yritämme Blue Ringsin G/F -joukkueessa huomioida mahdollisimman hyvin. Hauskuuden pyrimme pitämään mukanamme siksi, että kun lapsilla on mukavaa harrastuksen parissa, harrastajamäärä ei pienene ja pelaajat haluavat jatkaa pelaamista myös ylemmissä ikäluokissa. Ylipäätään seurassamme lasten urheilu näkyy erityisesti seuran sisäisenä aktiivisena toimintana. Vanhemmat pelaajat tuomaroivat, valmentavat ja ohjaavat ringettekoulua mahdollistaen samalla lasten harrastamisen. Itse pelaavien tai aiemmin pelanneiden valmentajien kokemukset ovat lasten urheilun valmentamisen kannalta arvokkaita, sillä osa näkökulmista ja toimivista toimintatavoista on helpompi huomata, kun on itse ollut osa juniorijoukkuetta.

Kannustamme G/F -joukkueen pelaajia harrastamaan muitakin harrastuksia ringeten ohella, jotta ringeten harrastamisesta ei tule liian raskasta tai aikaa vievää. Sen lisäksi pyrimme suunnittelemaan niin oheisista kuin jäätreeneistäkin opettavaisia, mutta samalla riittävän hauskoja, esimerkiksi leikkimällä aina aluksi ja pelaamalla lopuksi. Silloin ringeten harrastamisen into säilyy ja harrastus pysyy mukavana ja riittävän rentona. Lisää intoa harrastamiseen tuovat myös turnaukset. Vaikka turnauksissa pelataan tosissaan, on ihanaa valmentajana nähdä kuinka jokainen yrittää parhaansa ja nauttii pelaamisen riemusta. Pelaamisen riemusta nauttiminen olisi hyvä pitää mukana myös vanhemmissa ikäluokissa pelatessa. Harmittavan usein pelien koventuessa ja iän kasvaessa unohdetaan iloita pienistä onnistumisen hetkistä, vaikka juuri ne hetket ovat niitä, jotka pitävät motivaation yllä.

Tärkeä innostuksen lähde lapsille ovat myös roolimallit. On ihanaa huomata lapsista välittyvä ilo heidän tunnistaessa jäähallin käytävällä tai jäällä tositoimissa esimerkiksi SM-joukkueessa pelaavia esikuvia. Seuran yhteisellä joulujäällä SM-joukkueen maalivahdin selän taakse tehdyt maalit sekä isompien pelaajien hymyt ja nopeat tsempit muistetaan vielä monia kuukausia myöhemminkin. Ne voivat vaikuttaa aikuisista pieniltä asioilta, mutta ovat junnuille todella tärkeitä kannustuksia jatkaa harrastusta.

Kaikkein eniten lapsia kuitenkin innostaa harrastamaan motivoituneet valmentajat. Meidät, G/F -joukkueen junnuvalmentajat, pitää ringeten parissa jo pienenä syttynyt rakkaus lajia kohtaan. Riemu hallille tuttujen joukkuekavereiden luokse pääsemisestä ja kovaa vauhtia luistelemisesta välittyvät meiltä valmentajilta pelaajille asti. Valmentajana parasta on nähdä, kuinka lapset oppivat uutta ja iloitsevat siitä. On palkitsevaa huomata lasten hymyt ja heidän kehittymisensä ihan jo pienessäkin ajassa. Lapsia harrastamiseen innostaa vanhempien pelaajien hymyt, mutta meitä valmentajia valmentamiseen innostaa lasten hymyt. Vanhoilla valmentajillamme on ollut suuri vaikutus siihen, että ilo ja rakkaus lajia kohtaan on syntynyt ja nyt on meidän vuoromme auttaa junnuja rakastumaan tähän lajiin.

Kirjoittaneet

Lotta Ylinen, Ilona Haataja ja Alexandra Miyamoto
Blue Rings G/F-joukkueen valmentajat

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Joukkuepelien lasten Urheilun viitekehys

13.02.2025, Sanja Hovilainen


Kuva: Timo Kupiainen

Joukkuepelit ovat julkaisseet yhteisen näkemyksen lapsuusvaiheen urheilusta joukkuepeleissä tiistaina, jonka myös Ringetteliitto on allekirjoittanut. Keskeisimmät tavoitteet ovat lasten kokonaisliikuntamäärän turvaaminen, monilajisuuden mahdollistaminen ja yksilökeskeinen innostava valmennus. Joukkuepelien lasten urheilun viitekehys 2025

Näitä yhteisiä joukkuepelien linjauksia kuvaavassa yli 30-sivuisessa dokumentissa on paljon tärkeää asiaa, ja tulemme Ringetteliiton palvelukeskuksen asiantuntijoiden johdolla laatimaan tämän viitekehyksen puitteissa omat tarkennetut linjaukset ringetelle. Voin kuitenkin ilokseni todeta, että meillä ringetessä on jo pitkään ollut käytössä monia sellaisia asioita, joita viitekehyksessä vasta suositellaan otettavan käyttöön suuremmissa joukkuelajeissa. Olemme esimerkiksi jättäneet sarjataulukot pois lapsuusvaiheen sarjoista jo kauan sitten, ja henkilökohtaisia tilastoja emme lasten sarjoissa ole tainneet koskaan julkaistakaan. Olemme myös jo vuosien ajan järjestäneet pienten lasten sarjapelit useamman ottelun sarjaturnauksina – tai ”pelipäivinä”, kuten se näissä linjauksissa on nyt määritelty. Haluaisin myös uskoa, että ringettejoukkueista ei ole tapana jättää pelaajia pois siitä syystä, että he harrastavat myös jotain toista lajia.

Samaan aikaan joudun toki toteamaan, että myös meillä ringetessä kohdataan niitä haasteita, joihin näillä linjauksilla pyritään puuttumaan. Pitkät pelimatkat kuormittavat etenkin Etelä- ja Länsi-Suomen ulkopuolelta tulevia joukkueita. Jäävuorojen saatavuus, ajankohta tai kesto ei läheskään aina ole joukkueiden ratkaistavissa. Osaavien ja lapsilähtöisten valmentajien löytäminen ja houkutteleminen mukaan toimintaan on haastavaa. Ja isona kysymyksenä luonnollisesti myös meitä koskettaa kustannusten nousu. Nämä ovat asioita, joihin ei välttämättä löydy pikaista ratkaisua, mutta se ei saa estää meitä miettimästä erilaisia vaihtoehtoja.

Henkilökohtaisesti toivoisin esimerkiksi näkeväni etenkin lapsuusvaiheen (G/F/E, miksei myös D) harjoittelussa enemmän yhteistyötä joukkueiden ja seurojen välillä. Mikä estäisi järjestämästä esimerkiksi kahden naapuriseuran F-joukkueiden yhteisharjoituksia kerran kuukaudessa tai jopa kerran viikossa? Yksittäisistä tämänkaltaisista kokeiluista olen kuullut vain hyvää. Treeneihin saadaan enemmän pöhinää, pelaajakohtaisiakustannuksia saadaan pienemmäksi, ja valmentajat oppivat toisiltaan. Ja parhaassa tapauksessa lapset saavat uusia ystäviä. On aika heittää romukoppaan se ajatus, että naapuriseura tulisi varastamaan ideoita voittaakseen seuraavan ottelun, ja keskittyä siihen, että mahdollistamme lapsille innostavan ja kehittävän harjoittelun.

Kuulisin myös erittäin mielelläni muita ajatuksia ja ehdotuksia lapsilähtöisen toiminnan kehittämiseksi lajimme parissa. Mitä teidän seurassanne on tehty, jonka voisitte ideana jakaa muille? Tai onko jollain teistä pyörinyt mielessä ajatus, jota voitaisiin viedä yhdessä eteenpäin? Laittakaa viestiä puheenjohtaja@ringette.fi niin keskustellaan!

Yhteispeliterveisin, Sanja Hovilainen 

PS. Suomen Ringetteliiton työryhmähaku on parhaillaan auki. Tässä on hieno mahdollisuus päästä mukaan kehittämään toimintaa yhteistyössä muiden kehityshenkisten lajikollegoiden kanssa!

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Ringeten turvallisuus kuuluu meille kaikille

08.02.2025, Ertuomari-, tarkkailu- ja toimitsijatoiminta / Pauliina Tuusa


Kuva: Timo Kupiainen

Urheilu on paljon enemmän kuin pelkkää liikuntaa. Se opettaa lapsille ja nuorille yhteistyötä, kunnioitusta, reilun pelin periaatteita ja itsensä ylittämistä. Lasten ja nuorten urheilu voi olla parhaimmillaan elinikäisiä muistoja ja oppimiskokemuksia täynnä oleva maailma. On meidän aikuisten tehtävä varmistaa, että se on kaikille toimijoille sekä henkisesti että fyysisesti turvallinen.

Yhteiskunnassa hyväksytään yleisesti erilaisten sääntöjen ja normien noudattaminen, vaikka valvontaa ei olisikaan läsnä.  Urheilukentillä tämä periaate jää kuitenkin usein hämäräksi: kilpailuhengen nimissä vastustajaa saakin vähän rikkoa, jos on mahdollisuus, ettei tuomari sitä huomaisikaan. Tällainen ajattelu ei kuulu reiluun urheiluun, eikä varsinkaan lasten ja nuorten harrastustoimintaan.

Turvallinen urheiluympäristö ei synny sattumalta. Se vaatii jokaiselta aikuista vastuunkantoa. Valmentajilla, vanhemmilla, seuratoimijoilla ja katsojilla on kaikilla merkittävä rooli. On tärkeää näyttää esimerkkiä siitä, että sääntöjä noudatetaan ja että kaikkia kunnioitetaan. Kun aikuisten keskuudessa syntyy vahva sisäinen normisto, joka ei salli sääntöjen rikkomista, tämä arvomaailma siirtyy myös lapsille ja nuorille. Tällainen kulttuuri ei tietenkään synny itsestään – se vaatii aktiivista työtä.

Erotuomarit ovat tärkeä osa otteluiden turvallisuutta, mutta vastuuta siitä ei voi ”ulkoistaa” pelkästään tuomareille. Hetket, jotka pelaajat viettävät jäällä tuomarin valvonnan alla, ovat pieni osuus siitä kaikesta, mitä he ringeten ja joukkueen eteen tekevät. Lajityypillinen, puhdas pelaaminen ja tunteiden hallinta rakentuu niille harjoitteille, joita otteluiden ulkopuolella tehdään. Erityisesti juniorisarjoissa käytetään myös tuomaripolkunsa alussa olevia nuoria. Myös erotuomareilla on oikeus turvalliseen ympäristöön.

Näytetään lapsille ja nuorille, että urheilussa, kuten elämässä, reilu peli on ainoa oikea peli.

Ertuomari-, tarkkailu- ja toimitsijatoiminta / Pauliina Tuusa

2 kommenttia Katso tai kommentoi »

Kevyempi harrastaminen kiinnostaa

31.01.2025, Atte Veijola /Apple Tree Ringette

 


Kuva: Merja Hedman

Lasten ja nuorten liikunnan vähentyminen on saanut tilaa lehtipalstoilla ja uutisotsikoissa. Lohjalla Apple Tree Ringettessä on haluttu tarjota lapsille matalan kynnyksen liikuntaharrastusta kohtuulliseen hintaan, harrastamisen kustannusten yleisesti yhä noustessa. Luistelukoulu tarjoaa liikuntaa leikkien muodossa perheen pienimmille, sukupuoleen katsomatta. Pienten harrastajamäärien vuoksi olemme pystyneet ottamaan mukaan myös perheen vanhempia niin luistelukoulussa kuin joukkueessakin. Siksi uskomme, että ringette voisi hyvin muodostua koko perheen harrastukseksi. 

Apple Tree Ringeten D-juniorit pelaavat Etelä-Suomen aluesarjaa yhteistyössä Vantaalaisen Ringette Walapaisin kanssa, sillä kummallakaan ei ollut tarpeeksi pelaajia omaan joukkueeseen. Nuoren seuran pelaajapolun puuttumisen ja lyhyen ringette taustan vuoksi pelit ovat olleet perinteisiä seuroja vastaan melko lennokkaitakin. Pääasia kuitenkin on, että vaikka usein on koettu suuriakin tappioita, niin tytöt ovat tykänneet pelata ja harrastaa yhdessä.

Tämän talven ilonaihe on ollut Höntsä Ringette. Osallistuimme lokakuussa Kisakallion HöntsäGames -turnaukseen kootulla joukkueella, jonka kokoonpano muodostui pelaajien vanhemmista, ohjaajista, HaKin Lady kiekkoilijoista ja muista jääurheilun harrastajista. Turnauksesta innostuneena Lohjalla on nyt innokas höntsäporukka, harrastejoukkue, jolla toivotaan saatavan tunnettuutta ja näkyvyyttä seudulla ja sitä kautta lisää harrastajia sekä aktiivisia vanhempia mukaan toimintaan. 

Jääaika suurin haaste

Jääkiekon suosio vie prime time jäävuorot Lohjan seudulla. Luistelukoulun ja D-junioreiden käyttöön saatiin tälle kaudelle kaksi viikkotuntia, joista arkivuoro jouduttiin hylkäämään sen alkaessa sellaiseen aikaan, että koulua käyvät juniorit eivät sinne ehdi, saati sitten vetäjät. Vähäinen jääaika, kokonainen yksi viikkotunti, asettaa myös haasteita toiminnan kehittämiselle seudulla. Yritämme ostaa jäätä Kisakalliosta, mutta ilman vakiaikoja joudumme luovimaan ja tyytymään siihen mitä on tarjolla.

Kaupunkien ja liikuntatoimien soisi tarkastelevan asiaa myös harrastajamäärien ulkopuolelta. Erilaiset lapsille ja nuorille tarjottavat harrastukset ansaitsisivat mahdollisuuden toiminnalleen ilman, että isommat seurat syövät valtaosan vuoroista. Näistä jääajoista pojille ohjautuu suuri enemmistö. Harrastajamäärissä tyttökiekkoilijoiden määrä on häviävän pieni ja erityisesti siksi ringeten ja tyttöjen harrastusmahdollisuuksien kehittäminen on ensiarvoisen tärkeää.

Toivon, että Apple Tree Ringetestä kehittyy tulevaisuudessa Lohjalle perinteikäs ringetteseura, joka jatkaa ringeten arvojen: ilopeli, älypeli, yhteispeli -linjalla.

Atte Veijola
Apple Tree Ringette jojo

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Lasten liikunnan ilo kumpuaa aikuisten positiivisesta asenteesta

09.01.2025, Kiekko-Espoo


Kuva: Timo Kupiainen

Liikunnan ilo on kenties yksi tärkeimmistä syistä liikkua – muiden terveysnäkökulmien ohella. Liikunta ja urheilu, sekä monet muut mukavat asiat niiden ympärillä, vapauttavat kehossamme erilaisia onnellisuushormoneja. Onnellisuushormonit muun muassa kohottavat mielialaa, piristävät, lievittävät kipua ja luovat hyvän olon tunnetta.

Hormonit yksinään eivät kuitenkaan riitä, kun haluamme lasten iloitsevan liikuntaharrastuksessaan. Tärkeässä osassa ovat myös mukana olevat aikuiset. Aikuisten positiivinen asenne, taito kohdata lapset yksilöllisesti ja ohjata heitä ikätasoisesti sekä heidän luomansa välittävä ja lämmin ilmapiiri ovat suuressa osassa rakentamassa lapsen hyvää liikuntakokemusta. Pieniinkin asioihin kannattaa kiinnittää paljon huomiota: ohjaajan hymyilevä katse kohti pientä ringettekoululaista, valmentajan näyttämä tsemppipeukku onnistumisen jälkeen tai katsomosta kuuluvat kannustushuudot kentälle saattavat olla jonkun lapsen päivän tähtihetki. ”Onpa ihanaa olla taas täällä harrastamassa ringetteä!”

Toimihenkilöiden välinen dynamiikka, vanhempien yhteenkuuluvuuden tunne ja yleinen hyvä meininki kaikkien aikuisten kesken vaikuttavat nekin vähintäänkin epäsuorasti lasten parempaan viihtyvyyteen harrastuksen parissa. Lapset nimittäin aistivat aikuisten kireitä välejä ja riitatilanteita paremmin, kuin aikuiset arvaavatkaan. Mitä paremmin pelaajien huoltajat tuntevat toisiaan ja mitä avoimempaa keskustelua joukkueen aikuisten kesken käydään, sitä helpommin vältetään kahnaukset. Kannattaa siis nähdä vaivaa tiimihengen luomiseen myös pelaajien perheiden kesken. Pikku varoitus kuitenkin: Muista vanhemmista saattaa löytyä jopa elinikäisiä ystäviä!

Pidetäänhän halleilla hymy huulilla, moikkaillaan matalalla kynnyksellä ja tsempataan toinen toistamme yli joukkue- ja seurarajojen. Näillä pienillä teoilla tuomme aina jonkun päivään hiukkasen lisää iloa!

Liisa Malmberg

Kiekko-Espoon seuratyöntekijä

0 kommenttia Katso tai kommentoi »