Inklusiivinen kielenkäyttö ringetteyhteisössä

12.12.2024, Yhdenvertaisuustyöryhmä


Kuva: Timo Kupiainen

Miten voisimme arjessamme pelikavereina, vanhempina, valmentajina, huoltajina, seuratoimijoina tai minä vaan ringeten parissa toimivina ottaa kaikki vähemmistöt huomioon käyttämällä inklusiivisempaa kieltä?

Jokaisella sanallamme on valtava vaikutus ympärillämme oleviin ihmisiin ja meitä ympäröivään maailmaan. Kieli, jota käytämme sanoina, tekoina, ajatuksina, asenteina ja viestinnässä rajaa maailmaa. Se voi ottaa mukaan, sulkea ulos tai jättää johonkin välimaastoon. Inklusiivisen kielen avulla voimme rakentaa luottamuksellista ja turvallista ilmapiiriä joukkueissa, seuroissa ja ringette yhteisössä sekä muuttaa tiettyihin termeihin liittyviä ajatuksia ja mielikuvia. Voimme jokainen omilla sanavalinnoillamme kohdistaa asiamme ja viestimme koskemaan joko joitakin tai kaikkia. Inklusiivisella kielenkäytöllä rakennamme tasa-arvoisempaa ringetteyhteisöä, kun käytämme sanoja, jotka ei suosi ketään eikä tukeudu vallitseviin normeihin.

Jokaisella ihmisellä on oikeus määritellä oma seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteettinsä haluamallaan tavalla tai olla määrittelemättä niitä (Seta). Sukupuolen, seksuaalisuuden, etnisen tai kansallisen taustan, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, perhetilanteen, vammaisuuden, terveydentilan, neurodiversiteetin, arvojen ja persoonallisuuden esiin tuominen puheessa ja viestinnässä on aina tietoinen valinta. Voimme jokainen pohtia tapauskohtaisesti onko yllä mainittuja tarpeellista tuoda esille. 

Kielenkäytön näkökulmasta lajimme parissa tämä tarkoittaa konkreettisesti esimerkiksi sanan ”pelaajat” käyttöä ”tytöt” sanan sijasta. Kun tervehdimme joukkuetta, on ”Hyvää iltapäivää” yhtä tehokas kuin ”Hyvää iltapäivää tytöt/naiset”, mutta ei syrji eri sukupuolta edustavia tai ei-binäärisiä pelaajia. Kannustaessamme joukkuetta voimme miettiä onko tarpeen huutaa kentälle ”hyvä likat” vai onko viesti sama, jos huudamme ”hyvä jengi” tai vastaavasti joukkueen nimellä. Puhuessamme pelaajista monikossa tyttöinä tai naisina jätämme ulkopuolelle ne, ketkä kokevat olevansa jotakin muuta. Voimmeko käyttää esimerkiksi sanoja pelaajat, joukkue, nuoret, lapset tai voimmeko jättää kohdistavan sanan sanomatta, jolloin otamme huomioon kaikki?

Me Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo työryhmässä haluamme, että ringette on laji, johon jokainen on tervetullut. Ringette laajenee jatkuvasti huomioiden kaikki vähemmistöt, joten on aika siirtää katseet kohti tulevaisuutta, jossa ringetteä pelaa kaikki taustoista riippumatta. On siis meidän jokaisen vastuulla, että huomioimme jokaisen puheessamme, emme viestinnällä syrji mitään ihmisryhmää tai sanoillamme loukkaa ketään. Yksi sana kerrallaan rakennamme luottamuksellista, turvallista, yhdenvertaista ja tasa-arvoista ringetteyhteisöä.

Terveisin Yhdenvertaisuustyöryhmän jäsenet

Lisää kommentti

Kuvavarmenne

Kuvavarmenne