Joukkuepelien lasten Urheilun viitekehys
13.02.2025, Sanja Hovilainen
Kuva: Timo Kupiainen
Joukkuepelit ovat julkaisseet yhteisen näkemyksen lapsuusvaiheen urheilusta joukkuepeleissä tiistaina, jonka myös Ringetteliitto on allekirjoittanut. Keskeisimmät tavoitteet ovat lasten kokonaisliikuntamäärän turvaaminen, monilajisuuden mahdollistaminen ja yksilökeskeinen innostava valmennus. Joukkuepelien lasten urheilun viitekehys 2025
Näitä yhteisiä joukkuepelien linjauksia kuvaavassa yli 30-sivuisessa dokumentissa on paljon tärkeää asiaa, ja tulemme Ringetteliiton palvelukeskuksen asiantuntijoiden johdolla laatimaan tämän viitekehyksen puitteissa omat tarkennetut linjaukset ringetelle. Voin kuitenkin ilokseni todeta, että meillä ringetessä on jo pitkään ollut käytössä monia sellaisia asioita, joita viitekehyksessä vasta suositellaan otettavan käyttöön suuremmissa joukkuelajeissa. Olemme esimerkiksi jättäneet sarjataulukot pois lapsuusvaiheen sarjoista jo kauan sitten, ja henkilökohtaisia tilastoja emme lasten sarjoissa ole tainneet koskaan julkaistakaan. Olemme myös jo vuosien ajan järjestäneet pienten lasten sarjapelit useamman ottelun sarjaturnauksina – tai ”pelipäivinä”, kuten se näissä linjauksissa on nyt määritelty. Haluaisin myös uskoa, että ringettejoukkueista ei ole tapana jättää pelaajia pois siitä syystä, että he harrastavat myös jotain toista lajia.
Samaan aikaan joudun toki toteamaan, että myös meillä ringetessä kohdataan niitä haasteita, joihin näillä linjauksilla pyritään puuttumaan. Pitkät pelimatkat kuormittavat etenkin Etelä- ja Länsi-Suomen ulkopuolelta tulevia joukkueita. Jäävuorojen saatavuus, ajankohta tai kesto ei läheskään aina ole joukkueiden ratkaistavissa. Osaavien ja lapsilähtöisten valmentajien löytäminen ja houkutteleminen mukaan toimintaan on haastavaa. Ja isona kysymyksenä luonnollisesti myös meitä koskettaa kustannusten nousu. Nämä ovat asioita, joihin ei välttämättä löydy pikaista ratkaisua, mutta se ei saa estää meitä miettimästä erilaisia vaihtoehtoja.
Henkilökohtaisesti toivoisin esimerkiksi näkeväni etenkin lapsuusvaiheen (G/F/E, miksei myös D) harjoittelussa enemmän yhteistyötä joukkueiden ja seurojen välillä. Mikä estäisi järjestämästä esimerkiksi kahden naapuriseuran F-joukkueiden yhteisharjoituksia kerran kuukaudessa tai jopa kerran viikossa? Yksittäisistä tämänkaltaisista kokeiluista olen kuullut vain hyvää. Treeneihin saadaan enemmän pöhinää, pelaajakohtaisiakustannuksia saadaan pienemmäksi, ja valmentajat oppivat toisiltaan. Ja parhaassa tapauksessa lapset saavat uusia ystäviä. On aika heittää romukoppaan se ajatus, että naapuriseura tulisi varastamaan ideoita voittaakseen seuraavan ottelun, ja keskittyä siihen, että mahdollistamme lapsille innostavan ja kehittävän harjoittelun.
Kuulisin myös erittäin mielelläni muita ajatuksia ja ehdotuksia lapsilähtöisen toiminnan kehittämiseksi lajimme parissa. Mitä teidän seurassanne on tehty, jonka voisitte ideana jakaa muille? Tai onko jollain teistä pyörinyt mielessä ajatus, jota voitaisiin viedä yhdessä eteenpäin? Laittakaa viestiä puheenjohtaja@ringette.fi niin keskustellaan!
Yhteispeliterveisin, Sanja Hovilainen
PS. Suomen Ringetteliiton työryhmähaku on parhaillaan auki. Tässä on hieno mahdollisuus päästä mukaan kehittämään toimintaa yhteistyössä muiden kehityshenkisten lajikollegoiden kanssa!
Lisää kommentti