Maajoukkueiden jää- ja pelileiri marraskuun lopussa

12.11.2021 16:11

Kuva Andre Vandal&Christian Bender

Marraskuun viimeisenä viikonloppuna Kisakallion urheiluopistolle kokoontuu kaikki maajoukkueet valmennustiimien valintojen perusteella. 
Lähestyimme maajoukkueiden päänvalmentajia kyselemällä hieman ennakkotunnelmia näin leirin lähestyessä. 
 

Naisten maajoukkueen tähtäimessä kotikisat ensi syksynä 2022 

Kaikkia Naisten maajoukkueen ringissä olevia ehdokkaita ei saatu sovitettua mukaan tälle leirille. Marraskuun leirin jälkeen useille pelaajille näyttöpaikkoja on vielä tulossa tulevan kevään ja kesän aikana. Pelaajien valinnoissa kriteereinä ovat hyvät suoritukset kauden aikana, otteluseurantojen kautta tuleva palaute sekä valmentajien suositukset. Uusien pelaajien kohdalla halutaan nähdä, miten he pärjäävät taitotasossa mahdollisimman kovassa seurassa.  Osittain valinnat myös perustuvat suunniteltuun pelaajakiertoon leireillä. Haluamme nähdä pelaajien toimintaa eri kenttäkoostumuksissa ja rooleissa sekä heidän fyysistä jaksamistansa. Lisäksi seuraamme heidän asennettaan sekä sopeutumistaan joukkueeseen. Yhtenä tärkeänä kriteerinä ovat avoimet keskustelut pelaajien elämän- ja terveystilanteesta leiritapahtumien ajankohtina.                   

Näin päävalmentaja Pasi Kataja kertoo tunnelmia tulevasta leiristä:                                                                              
"Pelaajatarkkailua on tehty eri jäähalleilla valmentajien toimesta, tilastoja analysoimalla sekä otteluita seuraamalla Ruutu-palvelusta. Teemme myöskin tiivistä yhteistyötä eri seuravalmentajien kanssa. Leiriryhmä on kooste kokemusta ja uusia haastajia. Varsinaisia ensikertalaisia on nyt kutsutuissa hyvin vähän. Olemme kauden aikana pyörittäneet isoa pelaajarinkiä, jossa useat ensikertalaiset ovat jo päässeet näyttämään kykyjään. Pelaajat ovat varmasti tuttuja SM-sarjan otteluiden kautta. Tietenkin osa pelaajista ovat jo tuttuja toisilleen nuorisomaajoukkueiden kautta (U18, U21) tai he ovat olleet samoilla naisten maajoukkueleireillä jo aikaisemmin. Leirin rakenne on hieman erilainen kuin aikaisemmin. Tälle leirille ei ole suunniteltu esimerkiksi perinteistä pyörätestiä. Jääharjoittelu määrää on hieman lisätty eli perjantaina 1 jääharjoitus, lauantaina ja sunnuntaina kaksi jäätä per päivä. Tavoitteet ja odotukset on rakennettu näiden jääharjoitusten sisältöihin. Roolipelaaminen, yhteistyö uusien pelaajien kanssa, pelaajan asenne, jaksaminen, uusien asioiden omaksuminen sekä sopeutuminen ryhmään."

"Pelaajan fyysinen jaksaminen ja suoritustason säilyttäminen koko leirin ajan ovat tärkeässä roolissa. Uusien pelillisten yksityiskohtien omaksuminen on myös keskeinen asia, sillä pelilliset asiat voivat poiketa seurajoukkueiden päivittäisistä malleista ja näin pelaajan on nopeasti pystyttävä omaksumaan uusia asioita.  Kaikki leirille kutsutut pelaajat ovat maailman huipputason ringettepelaajia, joten pelaajat joutuvat haastamaan itseään huomattavasti enemmän jokaisessa suorituksessa, kuin seurajoukkueessa. Projektimme (yhteinen matkamme) etenee suunnitellusti kohti tulevia kotikisoja. Marraskuun leirin jälkeen vielä iso määrä pelaajia pääsee näyttämään osaamistaan tulevaan tammikuun loppupuolella järjestettävään isoon Tie huipulle -tapahtumaan. Muuten leiritykset jatkuvat suunnitellusti alkukesän ja kesän aikana kohti syksyn H-hetkeä. Kaikissa asioissa katsomme myös tulevaisuuteen ja kohti mahdollisia seuraavia kisatapahtumia kotikisojen jälkeen."    
 


Kuva Timo Kupiainen 
 

U21 Nuorten maajoukkueen marraskuun leirille on kutsuttu 25+4 pelaajaa

Jääleirillä on paljon jäätä ja leiri päättyy perinteiseen leiripeliin. Leirin aikana käydään pelaajakeskusteluja, tehdään videotehtäviä sekä keskitytään kehonhuoltoon.

"Pelaajatarkkailua on ollut helppo tehdä, kun SM-ringeten sarjapelit näkyvät nyt Ruudussa ja useimmat ykkössarja joukkueet striimaavat itse ottelunsa. U21 ikäiset pelaajat ovat pärjänneet naisten sarjoissa hyvin, mikä onkin vaikeuttanut leirivalintoja. Marraskuun leirillä tullaan näkemään pitkälti samoja pelaajia ketä elokuussakin oli mukana. Valinnoissa olemme painottaneet kaksinkamppailukovuutta, peruslajiosaamista sekä pelillisiä ratkaisuja. Samat teemat jatkuvat myös marraskuun leirillä ja 
Tie Huipulle -tapahtumassa, niin jäällä kuin muissa ryhmä- ja yksilötehtävissä." 
U21 nuorten maajoukkueen päävalmentaja Nina Sundell kertoo.
 

U18 juniorimaajoukkueen marraskuun leirin teemana on pelaaminen 

Marraskuun U18 leiri on tyypillisesti ollut maantieteellisesti vaihtelevassa lokaatiossa, mutta Kisakallion ja Ringetteliiton yhteistyön vankistuttua nyt myös marraskuun leiri pidetään tutussa ympäristössä. Tuleva leiri poikkeaa toukokuun ja elokuun leireistä hieman ohjelmansa puitteissa, tällä leirillä ei tehdä testejä. Pelillisenä teemana on päätypelit ja 3–3-pelaaminen. Kentän ulkopuolella ryhmä pohtii itseluottamusta ja joukkuehenkeä sekä aloittaa täysin uuden tarkastelun naisurheilijan terveydestä. Myös oheisharjoittelu ja sen hyödyntäminen on tärkeä osa kokonaisuutta. Pelaajavalmentajakeskusteluja jatketaan, kuten jokaisella U18 leirillä

"Olemme kutsuneet leireille kahdesta ikäluokasta 22+3 2004 ikäryhmästä ja 22+4 2005 ikäryhmästä. Olemme tänä vuonna pyytäneet pelaajatarkkailun tueksi pelilinkkejä joukkueilta ja olemmekin saaneet niitä kiitettävästi katseltavaksemme. Kiitos kaikille joukkueille aktiivisuudesta! " Summaa U18 juniorimaajoukkueen päävalmentaja Heidi Petrell. 
 

Leirille kutsuttujen pelaajien listat löydät maajoukkueiden sivuilta:

Naiset
U21
U18