Nokian Urheilijoiden Elina Raesola taituroi historialliseen 3000 tehopisteen kerhoon

22.02.2023 08:00

Elina Raesola pääsi tuulettamaan sunnuntaina hattutemppua ja 3000 tehopistettään. Kuva: Jani Virolainen

Nokian SM-joukkueen kokeneeseen pelaajakaartiin kuuluva Elina Raesola rikkoi viikonloppuna maagisen 3000 tehopisteen rajan ollen kolmas tähän saavutukseen yltänyt suomalainen pelaaja Anne Pohjolan ja Marjukka Virran ohella. Kuluvalla kaudella Raesola on taituroinut neljässätoista ottelussa yli viisikymmentä tehopistettä.

Lähes kaksikymmentä vuotta SM-sarjaa pelanneen Elina Raesolan ura on uskomaton: Hän on kolminkertainen maailmanmestari ja kuusinkertainen Suomen mestari. Lisäksi hän on pelannut urallaan lähes 700 SM-sarjaottelua ja tehtaillut näissä nyt uskomattomat yli 3000 tehopistettä. Raesolan edustama joukkue ollut mukana SM-playoffeissa viimeiset kahdeksantoista kertaa peräjälkeen, ja naisen kaulaan on pujotettu mitali jokaisen kauden päätteeksi yhtä lukuun ottamatta, jolloin hänen silloin edustamansa Naantalin joukkue joutui taipumaan pronssiottelussa neljänneksi. Raesolan kultaisten käsien, osaamisen ja maalintekotaitojen juurisyytä ei voi olla ihmettelemättä ja kysymättä.

OSAAMINEN PERUSTUU TOISTOIHIN

-Tärkein asia maalinteon harjoittelussa on mielestäni se, että ihan kaikki laukominen on sellaista, että yritän tehdä maalin. Kun vedän lämmittelyvetoja maalivahdeille, pidän myös oman tavoitteeni mielessä ja suuntaan vedot mahdollisimman tarkasti silloinkin, kun kyseessä olisi vaikka löysempi veto. Valmentajalta lapsuudessa saatu ohje, ”tähtää aina tolppiin”, on seurannut minua yli 30 vuotta ja edelleen vedellessäni tyhjiin maaleihin yritän tehdä maalit aina tolppien kautta, hän avaa seuraamaansa punaista lankaa.

Maalia edeltää useimmiten hyvä syöttö, jonka anatomia kiinnostaa myös. Raesolan mukaan ideaalista syöttöä on hieman vaikea kuvata, mutta esimerkiksi avauspelaamisessa optimaalinen syöttö on hänen mielestään sellainen, joka tulee vastaanottajalle niin, että rengasta on helppo suojata vartalolla heti vastaanoton jälkeen, ja pelaaja pääsee etenemään peliä edistävällä tavalla.

-Hyökkäyspäässä syöttöjen tulee olla kovia ja tarkkoja, sekä välillä myös yllättäviä. Tärkeä on myös huomioida, että pelaajat ovat erilaisia: Toinen tykkää syötöstä, joka tulee etäälle kropasta, ja toisen veto esimerkiksi suoraan syötöstä lähtee parhaiten silloin, kun se tulee kohti napaa. Tärkeintä on kommunikointi kenttäkavereiden kanssa, hän analysoi.

Raesolalta löytyy myös oman kokemuksen kautta opittuja vinkkejä niille tulevaisuuden pelaajille, jotka haluavat olla mahdollisimman hyviä maalinteossa ja pelaamisessa yleensä. Kaikki lähtee lopulta jokaisesta itsestään, ja säntillinen harjoittelu niin jäällä kuin sen ulkopuolella on tärkein asia. Intoa ja halua kehittymiseen täytyy olla.

-Maalintekoa voi oppia vain toistojen kautta. Kun aloitin pelaamaan 5-vuotiaana, Luvialla ei ollut tietoakaan jäähallista, joten ulkojäillä tuli vietettyä omien harjoitusten lisäksi huomattavan paljon aikaa. Kun jäähalli tuli, treenasin silti valtavia määriä ulkojäillä ja kävin kaikissa ylimääräisissä jäätreeneissä, joihin oli mahdollista päästä mukaan lukien myös mailalliset yleisöluisteluvuorot. Tämän lisäksi lauoin kotona kalkkimaalin irti talomme takapihan tiiliseinästä aina kesäisin. Maalinteossa tärkeää on myös luovuus, yllätyksellisyys ja itseluottamus. Maalivahtien liikkumista on tietysti tärkeää seurata eri tilanteissa. Oma laukaukseni perustuu paljon toki käsien voimaan, mutta on hyvä myös muistaa, että keskivartalon voima on laukomisessa hyvin tärkeässä roolissa.

JOUKKUE ON SUURIN VOIMAVARA

Raesola on kokenut ja nähnyt pelivuosiensa aikana laajan kirjon ringetteä ja elämää niin pelaajana kuin joukkueen jäsenenäkin, ja hän kokee sen myös ehdottomaksi vahvuudekseen.

-Olen luonteeltani rauhallinen ja tuon varmasti sitä rauhaa myös kentälle. Rauhallisuuden vastapainona minusta löytyy välillä hyvin vahva lapsenomaisuus, mikä taas toivottavasti rentouttaa joukkueen valmistautumista ja pelaamista, hän kuvailee.

Raesola nauttii joukkueeseen kuulumisesta, ja lukuisat tärkeät ystävyyssuhteet on solmittu nimenomaan joukkueissa. Hän ei näe ongelmaa pelaajien ikäeroissa joukkueen sisällä.

-Esimerkiksi nykyisessä joukkueessamme on pari pelaajaa, jotka ovat syntyneet silloin, kun olen päässyt ylioppilaaksi, mutta meitäkin yhdistää silti joukkue, jossa kaikki ovat tietyllä tavalla samanhenkisiä. Joukkueessa saan todella paljon voimaa yhdessä koetuista asioista, ja kaikki joukkueen sisällä todellakin ymmärtävät, miltä voittaminen ja häviäminen tuntuvat.

Vuonna 2016 Nokialle siirtynyt Raesola nauttii edelleen pelaamisesta ja urheilusta yleensä.

-Olen todennut, että niin kauan, kun jäällä oleminen maistuu, niin miksi en pelaisi. Ringette lajina on mielestäni mahtava, vauhtia, taitoa ja taktiikkaa ei lajista puutu, hän sanoo.

Tällä kaudella Nokian joukkueessa koettiin muutos kesken kauden, kun Raesola tuurasi valmentaja Jonna Satamaa hänen koulukiireidensä vuoksi.

-Lopulta Jonna oli sitä mieltä, että ottaisin päävastuun valmennuksesta koko loppukaudeksi. Uusi rooli on tuonut toki myös joitakin haasteita, koska välillä keskittyminen harjoituksissa saattaa mennä vähän liikaa jompaan kumpaan rooliin. Välillä saatan huomata stressaavani mielessäni sellaista ajatusta, että nyt varmaan pelaajat vihaavat tätä harjoitetta.

Raesola on epäilyksistään huolimatta saanut mukavaa palautetta joukkueen jäseniltä, mutta kaksoisrooli ei ole helppo.

-Olen luonteeltani hyvin vaativa itseäni kohtaan ja pelkään välillä, etten pysty antamaan itsestäni parasta kummassakaan roolissa, mutta onneksi saan paljon apuja muilta valmentajilta ja pelaajilta, hän kertoo.

NoU on perinteisesti tuttu näky kevään viimeisissä peleissä ja mitalitaisteluissa. Tämä kausi ei tee poikkeusta.

-Tavoitteenamme oleva mestaruuden voittaminen on tietysti suuri haaste, koska sarjassa on vahvoja joukkueita. Me pyrimme pitämään tunnelman rentona ja luottamaan omaan tekemiseen. On taas ihan huippua, että playoffit ovat pian täällä ja päästään viettämään pelaajien parasta aikaa. Me pelaajat nautimme playoff-sarjoista, jotka saattavat joskus mennä siihen viidenteenkin otteluun, Raesola tunnelmoi.


Tutustu naisten kilpasarjojen virallisiin nettisivuihin osoitteessa www.smringette.fi.

SM-jatkosarjan sekä SM-karsintasarjan ottelut näet suorana Ruudusta. Otteluiden katsominen edellyttää Ruutu+ Urheilu -tilausta.