Tuomaripolun alkupää saa vahvistuksen – pelinohjaajien työrauhaa turvaa tukihenkilö

31.08.2024 09:22


Kuva Susanna Forstén

Ringetteliitto tuo pelinohjaajille tukihenkilön kentän laidalle. Uudistus on osa pelinohjaajakoulutuksen päivitystä, jolla halutaan tukea nuoria pelinohjaajia tehtävässään – ja kannustaa tuomaripolulla eteenpäin

Vuosittain C-ikäluokan nuoret (tänä vuonna 2010 ja 2009 syntyneet) käyvät Ringetteliiton verkkokoulutusalustalla olevan pelinohjaajien koulutuksen. Pelinohjaajia käytetään lasten ja nuorten ringetteotteluissa, ringettekouluissa sekä G-E-ikäluokissa. Pelinohjaajakoulutus sopii myös pelaajien vanhemmille, jotka rohkaistuvat luistimille ja viheltämään junioreiden otteluita. Verkkokoulutusta täydentää seuran erotuomarivastaavan pitämä läsnäkoulutus.  

Ringette on vauhdikas joukkuelaji, joka tempaisee mukanaan niin kentällä kuin katsomossa. Jotta ringette pysyy vastuullisena ja turvallisena myös nuorille pelinohjaajille, eteen tuli hetki, joka johti uudistuksiin, jotta työrauha ja lupa oppia taataan pelinohjaajille. Tästä syystä alkaneelle kaudelle ottelun kotijoukkueen toimesta pelinohjaajilla on kentän laidalla tukihenkilö.
 
Tukihenkilön tehtävänä on opastaa ja neuvoa otteluiden pelinohjaajia. Lisäksi tukihenkilön tehtävänä on yhdessä ottelut järjestävän seuran kanssa vastata siitä, että ottelutapahtumassa noudatetaan Ringeten Reilun Pelin vastuullisuusohjeen periaatteita.
 
Ringetessä ei ole yhtään ylimääräistä tuomaria, ja jos omat nuoremme eivät jatka pelinohjaajina ja lähde tuomaripolulle, meille tulee haasteita otteluiden läpiviemiseksi. Tuomaripula huolettaa myös vanhempia. Haluamme kannustaa uudistuksen kautta kaikki mukaan matalalla kynnyksellä, joko pelinohjaajaksi, tuomariksi tai tukihenkilöksi. Tukihenkilöt huolehtivat myös siitä, että katsomoon mahtuu paljon reilua kannustamista jatkossakin, kertoo Ringetteliiton kehityspäällikkö Tytti Järvinen.

Lisää vastuullisuutta otteluihin  

Ringetellä on ollut jo vuosia Ringeten Reilun Pelin -vastuullisuusohje, joka yksinkertaisuudessaan kannustaa kunnioittamaan toisia niin kentällä kuin kentän laidalla. Välillä tunteet ovat vieneet mukanaan ja siitä kärsivät niin pelaajat, pelinohjaajat ja tuomarit kuin joukkueiden toimihenkilötkin.
 
G-E-junioreiden otteluissa meillä on ollut käytössä jo vuosia Reilu Peli -kortit. Kortit jaetaan aina ottelun jälkeen Reilun Pelin -tähdille. Kortin saajaa ei mitata lainkaan taidoissa tai osaamisessa lajin kannalta. Kortin saaja on Reilu Pelaaja, joka mm. yrittää parhaansa ja kannustaa, onnittelee hienosta suorituksesta, pelaa sääntöjen mukaan ja toimii esimerkillisesti. Lisäksi olemme tuoneet seuroille käyttöön tälle kaudelle Reilun Pelin -kuulutusohjeet, joiden avulla muistutetaan katsomoa ja kentällä olevia Reilun Pelin periaatteista. Toivomme, että näiden uudistusten myötä saamme ringettetapahtumiin peli- ja työskentelyrauhan kaikille, sanoo Järvinen.
 

Olethan sinäkin ringeten Reilun Pelin Tähti

Ringeten Reilun Pelin vastuullisuusohje sekä arvot, ilopeli, älypeli ja yhteispeli, koskevat kaikkia Ringetteliiton jäsenseuroja harrastajineen. Me yhdessä voimme varmistaa sen, että ringette on ja pysyy mielekkäänä harrastuksena ja toimintaympäristönä kaikille ringetteperheen jäsenille. Pidetään ringette yhteisenä Meidän Juttuna.

Lopuksi haluamme vielä kiittää kaikkia vapaaehtoisia, jotka ovat työskennelleet pelinohjaajakoulutuksen uudistamisen parissa viime keväästä saakka. Ilo huomata, miten paljon on hyvää ja auttamisen halua Ringetteperheessä, iloitsee Tytti Järvinen.